verloskundige zorg

Mevr de Bruyne-Colenbrander is verloskundig actief en kan uw zwangerschap, bevalling en kraambed begeleiden, mits er geen medische complicaties zijn. Zij heeft een goede waarneemregeling met de verloskundigen in Terneuzen en de gynaecologen van het ZH Knokke.
Hieronder vindt u korte informatie over de zwangerschap en bevalling. Op de websites die in de links genoemd worden vindt u veel nuttige informatie.

 

Kinderwens

Als u zwanger wilt worden, is het verstandig om een consult aan te vragen bij de huisarts om medische zaken rond een zwangerschap alvast te bespreken. In dit zogenaamde preconceptionele advies komen zaken aan de orde als leefstijl, gebruik van foliumzuur, erfelijkheid en informatie over onderzoeken (antenatale screening) die eventueel in de vroege zwangerschap gedaan kunnen worden.
Voordat u op het preconceptionele consult komt is het zinvol om alvast de vragenlijst die u vindt op www.zwangerwijzer.nl in te vullen.

Zwangerschap

Meldt u zich ongeveer 7 weken na de laatste menstruatie voor de eerste controle. Tijdens dit consult wordt een echo-onderzoek en labonderzoek geregeld en krijgt u voorlichting over leefstijl en screening op aangeboren afwijkingen.

Bij de controle in de 12 de week worden o.a. voorgeschiedenis, erfelijke informatie en uw wensen over de plaats van de bevalling besproken (Indien de zwangerschap ongestoord verloopt heeft u de keuze tussen thuis bevallen, of in zkh Terneuzen/Knokke). Vanaf de 12 de  week wordt u maandelijks gecontroleerd: en naarmate de zwangerschap vordert, gebeurt dat vaker. Tijdens deze controles informeren wij naar uzelf en naar de beweeglijkheid van het kindje. Tevens komen onderwerpen aan bod als borstvoeding, voorbereiding op de geboorte en bevallingsplan.

Bij elk bezoek wordt gekeken naar uw bloeddruk, gewicht en of de baby genoeg groeit Ook wordt er naar het hartje geluisterd. Omdat wij het belangrijk vinden de tijd te hebben om uw vragen te beantwoorden en informatie te geven, wordt voor iedere controle 20 minuten uitgetrokken.

zwanger

diverse folders met informatie over zwangerschap en bevallen kunt u vinden op:

http://www.zorgsaam.org/ik-verwacht-een-kindje/ziekenhuis/verloskunde/ik-verwacht-een-kindje?Itemid=1293

http://www.thuisarts.nl/zwangerschap

 

Wie te bellen

Als u verloskundige hulp nodig hebt, kunt u de volgende nummers bellen:


Tijdens kantooruren : 0117-491466

Buiten kantooruren (spoed) tot 37 weken: Nucleus Huisartsenpost 0115-643020. (Zij nemen zn contact op met de dienstdoende verloskundige/gynaecoloog in Terneuzen of Knokke)

 

Vanaf ong 36 wkn krijgt u mijn mobiele telefoonnummer zodat u mij dag en nacht kunt bereiken.

Indien geen gehoor belt u de verloskundigen in Terneuzen (spoednummer/bevallingen: 0115-688228) of de kraamafdeling in Knokke: (003250633499)

 

Wanneer bellen

Wanneer moet u contact op nemen met een arts of verloskundige?

 

Korter dan 37 weken

Als u korter dan 37 weken zwanger bent, is het kindje nog te klein om geboren te worden.

U moet direct bellen bij de volgende klachten:

 • mogelijke weeën
 • vruchtwaterverlies
 • helderrood bloedverlies
 • heftige buikpijn
 • hoofdpijn, misselijkheid, sterretjes zien, bandgevoel om de maag
 • als u het kindje langer dan een dag niet voelt bewegen

 

Langer dan 37 wkn

Als u 37 weken of langer zwanger bent, is het kindje volgroeid en mag het geboren worden. Tegen die tijd hebt u van de huisarts gehoord of het hoofdje ingedaald is. Als u regelmatige krampen in de buik krijgt, zullen dit waarschijnlijk weeën zijn. Deze kunnen soms na een paar uren weer ophouden. U hoeft dus niet direct te bellen. Wanneer u een uur lang weeën om de 5 minuten hebt die ongeveer 1 minuten duren, is het tijd om te bellen. Als het niet uw 1e kindje is mag u bellen als u regelmatige weeën heeft. Als u helder vruchtwater verliest en u weet dat het hoofdje ingedaald is hoeft u ook niet direct te bellen, maar wel binnen ongeveer 6 uur. Het verlies van de slijmprop is geen reden om te bellen, dit kan soms enkele dagen voor de bevalling optreden.

 

U belt direct bij:

 • helderrood bloedverlies
 • heftige plotselinge buikpijn
 • hoofdpijn, misselijkheid, sterretjes zien, bandgevoel om de maag
 • als u het kindje langer dan een dag niet voelt bewegen
 • als u groen, bruin of zwart vruchtwater verliest
 • als u vruchtwater verliest terwijl het hoofdje niet ingedaald is of de baby in stuit ligt

http://www.thuisarts.nl/bevalling

 

 

Kraamcontroles

In de week na de bevalling worden uw baby en u enkele malen door de huisarts bezocht.
Ook als u in het ziekenhuis bevallen bent verricht de huisarts de kraambedcontroles.

http://www.thuisarts.nl/bevalling

 

Ongeveer 6 weken na de bevalling kunt u voor een nacontrole bij de huisarts komen. De bevalling wordt dan besproken, bij klachten wordt een onderzoek gedaan en de anticonceptie komt opnieuw ter sprake.